Tarihçe

BOZYAZI  ORTAOKULU

KÖYÜN ADI: Bozyazı

KÖYÜN BAĞLI BULUNDUĞU İL/İLÇE: Şanlıurfa/Halfeti

KÖYÜN COĞRAFİ DURUMU: Kuzeyince Çebekoğlu Köyü,doğusunda Bitek Köyü ve Yukarıgöklü Kasabası,Güneyinde Ömerli Köyü ve Gözeli Köyleri,batısında ise Fırat nehri  doğal bir sınır olmakla birlikte Gaziantep'e bağlı köyler mevcuttur.

Yeryüzü şekilleri kayalıktır.Tarıma elverişli olan arazi az olup yine bu az olan arazilerde Antep Fıstığı üreticiliği yapılmaktadır.

İklimi Akdeniz iklimi ile karasal iklim arasında bir özelliğe sahiptir.Akdeniz iklimine daha yakındır.Dolayısıyla yazları sıcak ve kurak,kışları ılık ve yağışlıdır.İlkbahar ve sonbaharda yağışlar yağmur şeklinde görülmektedir.

 

KÖYÜN KÜLTÜREL DURUMU: Halfeti'inn kültürel yapısından pekte farklı olmayan bir yapıya sahip olan köyümüzde geçmişten gelen maddi zenginliğe bağlı olarak kültürel bir zenginlik oluşmuştur.Çevre köylerin hepsinde olduğu gibi burada da köylerde bazı evlerde toplanıp,misafir ağırlama,sohbet gibi faaliyetler gerçekleştirilmektedir.

 

KÖYÜN EKONIMİK DURUMU: Köyün tek geçim kaynağı Antep Fıstığıdır.Ancak bununda yetersiz olmasında dolayı köyün gençleri yurtdışına çalışmaya gitmektedir.Burada kalanların çoğu ise mevsimlik işci olarak  ege bölgesine,çukurova bölgesine gitmektedirler.Köyde büyükbaş ve küçükbaş hayvancılık yapılmaktadır.Köy ne kadarda  Şanlıurfa'ya bağlı olsa da Gaziantep'e yakın olmasından dolayı ekonomik ilişkilerin büyük çoğunluğu bu ilimizden yapılmaktadır.

 

KÖYÜN TARİHİ: Köyün tarihi çok eskiye dayanmaktadır.150-200 yıllık bir tarihe sahiptir.Köy adını Bazur-u Bestami adındaki bir zattan almıştır.Daha sonraları bu isim Bozyazı olarak değiştirilmiştir.Köye ilk yerleşen Şanlıurfa dan arazi ve kan davası yüzünden aileleri ile birlikte göç edenlerdir.Bozyazı'nın tercih edilme sebebi ise o dönemde bu alanların ormanlık yapıya sahip olması ve hayvancılığa uygun olması etkili olmuştur.

 

KÖYÜN ULAŞIMI: Köyü Yukarıgöklü'ye bağlayan asfalt yol olması ulaşımı kolaylaştırmıştır.Köy ihtiyaçını genel olarak Yukarıgöklü Kasabasından karşılamaktadır.Özellikle Salı günleri Yukarı göklü ksabası'nda kurulan sebze pazarı ve hayvan pazarı köylülerden  ihtiyaçlarını karşılamalarında önemli yer tutmaktadır.Köy 'den Antep 'e her sabah araba bulunmaktadır.

KÖYÜN HABERLEŞMESİ: Köyde telefon hattı bulunmakla birlikte yaygın olarak GSM kullanımı da artmaktadır. PTT köye hizmet vermektedir.

 

KÖYÜN AYDINLANMASI: Köye 80'li yıllarda elektrik şebekesi kurulmuştur. Ancak trafoların güç kaynaklarının yetersizliğinden dolayı sık sık elektrik kesintisi söz konusu olmaktadır.

 

KÖYÜN ISINMA DURUMU: Köyde genel olarak elektrik sobası kullanılmakla birlikte odun sobası da kullanılmaktadır.

 

KÖYÜN EĞİTİM DURUMU VE OKULA BAKIŞI: Köyde genel olarak bölgeden ve törelerden kaynaklanan eğitimli insanlara karşı bir sevgi ve saygının mevcut oluşu köylünün okula bakışını olumlu yönce etkilemektedir. Köylü, okulun kaba işlerinde yardımcı olmaktadır. Köyde okulun varlığı bir anlamada köylü üzerinde olumlu bir etki yaratmaktadır..

 

OKULUN KONUMU VE YAPISI: Okulumuz 1960 yılında baraka şeklinde bir sınıf ve bir lojman olarak yapılmıştır.Okulumuzun ilk öğretmeni Sağlakkaya Köyü^nden Yakup Öğretmendir.okulumuzun öğrenci sayısının artmasıyla 1969 yılında devlet tarafından  baraka olarak yapılan bine yıkılarak,yerine üç sınıf ve bir lojman yapılmıştır.Okulumuz birleştirilmiş sınıf olarak eğitim öğretime devam etmiştir.2006 yılında ilçe kaymakamı olan Yavuz Selim SÜZER ve köye hizmet götürme birliği tarafından  dört derslik daha yapılmıştır.Okulumuz inşaatına 23/03/2006 tarihinde başlanmış ve 06/06/2006 tarihinde bitirilmiştir.Okulumuz 2006-2007 eğitim-öğretim yılında İlköğretime dönüştürülmüştür.2012/2013 Eğitim öğretim yılı itibariyle İlkokul ve Ortaokul aynı binada eğitim öğretime devam etmiştir. 2019 yılından itibaren okulumuza Çebekoğlu, Kayalar köyleri ve Topuzoğlu mezrasından taşımalı öğrencilerimizde gelmektedir.

 

20.11.2024 52